Wnra – Wet Normalisering rechtspositie Ambtenaren

Per 1 januari 2020 is het recht voor ambtenaren verandert door de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (kortweg Wnra). Door de invoering van de Wnra zal voor een groot deel van de ambtenaren het “normale” arbeidsrecht gaan gelden. Het ambtenarenrecht zal hierdoor niet meer onder het bestuursrecht vallen.

Voor welke ambtenaren geldt de Wnra

De Wnra gaat voor elke ambtenaar gelden, ook voor de medewerkers van overheidswerkgevers zoals de Nederlandsche Bank en het UWV. Voor een kleine groep ambtenaren zal de Wnra niet gaan gelden. Dit zijn onder andere:

  • Medewerkers van de politie;
  • Medewerkers van defensie;
  • Rechters;
  • Officieren van justitie;
  • Politieke ambtsdragers.

Aangezien de ambtenaar voor de overheid werkt en zij het algemeen belang dienen zullen er nog wel specifieke regels gelden. Ook blijft de status van ambtenaar behouden. De specifieke regels zullen in de nieuwe Ambtenarenwet benoemd en gespecificeerd worden.

De aanstelling van de ambtenaar

Door de Wnra vervalt de aanstelling van ambtenaren en krijgt de ambtenaar een “gewone” arbeidsovereenkomst. De aanstelling is hierdoor geen besluit meer en regelingen uit onder andere de Algemeen Rijksambtenarenreglement vervallen hierdoor. In plaats van de regelingen zal een CAO gaan gelden.

Ontslag Wnra

Mocht je als ambtenaar in een arbeidsconflict komen dan wordt deze volgens het arbeidsrecht opgelost. Het bestuursrecht en procederen bij de bestuursrechter vervalt hierdoor ook. Mocht je bij een arbeidsconflict een procedure bij de rechter willen starten, dan dien je de zaak aanhangig te maken bij de kantonrechter.

Doordat het normale arbeidsrecht ontstaat kan een ambtenaar bijvoorbeeld een ontslag op staande voet krijgen of een ontslag met wederzijds goedvinden aangaan. De transitievergoeding zal tevens gaan gelden voor de ambtenaar.

Juridische hulp of advies

Wil je meer informatie over de Wnra of hulp en advies bij een procedure? Of wil je juist een training op maat bij jou op locatie? Neem vrijblijvend contact op met een van onze juristen. Wij staan je graag te woord!

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn