Per 1 januari 2020 is het recht voor ambtenaren verandert door de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (kortweg Wnra). Door de invoering van de Wnra zal voor een groot deel van de ambtenaren het “normale” arbeidsrecht gaan gelden. Het ambtenarenrechtEen bijzondere regeling in het arbeidsrecht waarin de rechtspositie van ambtenaren wordt geregeld. Meer zal hierdoor niet meer onder het bestuursrechtDe regels waar de overheid zich aan moet houden bij het nemen van besluiten. Meer vallen.
Voor welke ambtenaren geldt de Wnra
De WnraWet normalisering rechtspositie ambtenaren. Meer gaat voor elke ambtenaarEen persoon die een werknemer is van de overheid. Meer gelden, ook voor de medewerkers van overheidswerkgeversGemeenten, provincies, de rijksoverheid. Maar ook allerlei diensten met een overheidstaak, zoals UWV en Sociale verzekeringsbank waar je als werknemer actief kunt zijn. Meer zoals de Nederlandsche Bank en het UWVUitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Zij zorgen voor deskundige en efficiënte uitvoering van de werknemersverzekeringen. Denk hierbij aan de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Meer. Voor een kleine groep ambtenaren zal de Wnra niet gaan gelden. Dit zijn onder andere:
- Medewerkers van de politie;
- Medewerkers van defensie;
- Rechters;
- Officieren van justitie;
- Politieke ambtsdragers.
Aangezien de ambtenaar voor de overheid werkt en zij het algemeen belang dienen zullen er nog wel specifieke regels gelden. Ook blijft de status van ambtenaar behouden. De specifieke regels zullen in de nieuwe Ambtenarenwet benoemd en gespecificeerd worden.
De aanstelling van de ambtenaar
Door de Wnra vervalt de aanstelling van ambtenaren en krijgt de ambtenaar een “gewone” arbeidsovereenkomst. De aanstelling is hierdoor geen besluit meer en regelingen uit onder andere de Algemeen RijksambtenarenreglementHet Algemeen Rijksambtenarenreglement vormde samen met het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984, tot 1 januari 2020 de basis voor de rechtspositie van de rijksambtenaren in Nederland. Meer vervallen hierdoor. In plaats van de regelingen zal een CAO gaan gelden.
Ontslag Wnra
Mocht je als ambtenaar in een arbeidsconflictEen botsing tussen werkgever en werknemer (of werknemer en werknemer). Meer komen dan wordt deze volgens het arbeidsrecht opgelost. Het bestuursrecht en procederenGerechtelijke stappen ondernemen. Meer bij de bestuursrechter vervalt hierdoor ook. Mocht je bij een arbeidsconflict een procedure bij de rechter willen starten, dan dien je de zaak aanhangigHet starten van een procedure bij de rechter. Meer te maken bij de kantonrechterEen alleensprekende rechter bij een rechtbank. Meer.
Doordat het normale arbeidsrecht ontstaat kan een ambtenaar bijvoorbeeld een ontslag op staande voet krijgen of een ontslag met wederzijds goedvinden aangaan. De transitievergoedingTransitievergoeding is de wettelijke ontslagvergoeding die werknemer krijgen bij onvrijwillig ontslag of bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Meer zal tevens gaan gelden voor de ambtenaar.
Juridische hulp of advies
Wil je meer informatie over de Wnra of hulp en advies bij een procedure? Of wil je juist een training op maat bij jou op locatie? Neem vrijblijvendZonder tot iets verplicht te zijn. Meer contact op met een van onze juristen. Wij staan je graag te woord!
Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.
Neem vrijblijvend contact met ons op.