Werkgever betaalt loon niet wat nu

Als je werkt, dan heb je recht op loon. Dit staat beschreven in artikel 7:616 van het Burgerlijk Wetboek. Als de werkgever het loon niet uitbetaald kan jij als werknemer een loonvordering instellen. Dit doe je eerst bij de werkgever zelf, maar mocht de werkgever dan alsnog niet uitbetalen dan kan je een loonvordering instellen bij de rechtbank. De rechtbank bepaalt dan of de werkgever het salaris moet uitbetalen. Zo ook in deze zaak, waar twee cliënten ons inschakelde voor hulp, mw. K.F. van der Meij stond deze cliënten bij.

Bij de werkgever

Twee werknemers van hetzelfde bedrijf hadden beide twee maanden gewerkt. Zij hadden allebei geen loon ontvangen van de werkgever. Zij wisten dat het niet goed ging met het bedrijf waar ze werkte, maar zij hadden gewerkt dus wilde ze alsnog hun salaris ontvangen. Logisch natuurlijk, vandaar dat wij de zaak hadden aangenomen en een brief voor beide klanten verstuurde naar de werkgever.

De werkgever reageerde gefrustreerd en vermeldde letterlijk dat hij hun had aangenomen als callcentermedewerker. Als zij een telefoongesprek administratief aan het verwerken waren of als de ander niet opnam dan hoefde hij ze niet uit te betalen. Omdat het bedrijf in zwaar weer zat en omdat zij een juridische procedure waren begonnen, was de werkgever ook overgegaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Beide cliënten hadden echter een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder mogelijkheid om tussentijds op te zeggen, waardoor de opzegging van de werkgever niet mocht.

Om toch tot een oplossing te komen, hebben wij herhaaldelijk uitgelegd hoe het arbeidsrecht in Nederland werkt. Ook gaven we de werkgever de mogelijkheid om enkel het salaris uit te betalen zonder de wettelijke rentes en verhogingen. Helaas bleef de werkgever bij zijn standpunt en besloten beide cliënten om een rechtszaak te starten.

De rechtszaak

Namens cliënten vorderde wij het achterstallige loon inclusief reiskosten en vakantiegeld, de wettelijke verhoging van 50%, een schadevergoeding wegens het onjuist opzeggen van de arbeidsovereenkomst, de wettelijke rente en een vergoeding van de proceskosten.

De werkgever voerde vervolgens hetzelfde schriftelijke verweer bij de rechtbank. Hij was van mening dat hij zijn werknemers mocht ontslaan als hij dat wilde en dat hij het loon niet hoefde uit te betalen als zij met niemand telefoneerde. Na de schriftelijke ronde volgde de comparitie van partijen (de zitting). Wij waren uiteraard benieuwd wat de rechter tegen deze werkgever zou zeggen.

De beslissing van de kantonrechter

Helaas voor onze cliënten en voor de rechter besloot de werkgever tijdens de zitting niet te verschijnen en werd hij bij verstek veroordeeld. De rechter oordeelde gelukkig hetzelfde als wij, waardoor de werkgever het salaris, de wettelijke verhoging van 50%, een schadevergoeding, de wettelijke rente en de proceskosten moest betalen.

Cliënten waren uiteraard blij met de uitspraak en kregen uiteindelijk toch nog hun salaris.

Juridische hulp en advies als een werkgever geen loon uitbetaalt

Ook juridische hulp en advies nodig bij een soortgelijke kwestie? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te kunnen helpen.  Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn