Vrije advocaatkeuze

Op het moment dat je een rechtsbijstandverzekering hebt, heb je recht op bijstand bij een juridisch geschil. Soms kan het zijn dat een rechtsbijstandsverzekeraar de zaak uit handen geeft aan een jurist of advocaat. Maar wist je dat je dit recht ook zelf hebt. Hierdoor kan je zelf een jurist of advocaat inschakelen. Dit heet de vrije advocaatkeuze of de vrije keuze van de rechtshulpverlener.

Vrije advocaatkeuze

Op 7 november 2013 heeft het Europees Hof van Justitie besloten dat elke verzekerden recht heeft op vrije advocaatkeuze. Dit stond al in de Nederlandse wet, maar rechtsbijstandsverzekeraars beperkte deze keuze door aan te geven dat zij degene waren die die zaak diende op te pakken. Door de uitspraak van het Europees Hof mag elke verzekerden bij elke zaak bepalen of de zaak behandeld dient te worden door de rechtsbijstandverzekering of door een jurist of advocaat. Dit wordt de vrije advocaatkeuze genoemd. De kosten worden door de verzekering betaald.

Beperkingen vrije advocaatkeuze 

Sommige rechtsbijstandsverzekeraars kunnen het je lastig maken op het moment dat je zelf een advocaat of jurist wilt kiezen voor de behandeling van de zaak. Vaak geven ze aan dat je beter af bent bij de rechtsbijstandverzekering zelf of dat de kosten niet (geheel) vergoed worden op het moment dat je een advocaat of jurist inschakelt.

Ondanks dit bericht mag je er toch voor kiezen om externe juridische hulp in te schakelen en hebben de meeste rechtsbijstandsverzekeraars hier ook een budget voor beschikbaar. Dit budget staat vaak ook vermeldt in de polisvoorwaarden.

Beroep doen op de vrije advocaatkeuze

Op het moment dat je een geschil hebt, gedagvaard bent of een (gerechtelijke) procedure wilt starten kan je een beroep doen op de vrije advocaatkeuze. Let er wel op dat je dit eerst moet bespreken met de rechtsbijstandsverzekeraar. Je dient namelijk eerst om toestemming te vragen bij hun zodat zij kunnen toetsen of een procedure gestart mag worden.

Bovenstaande is vaak alleen maar een formaliteit, omdat jij recht hebt op vrije advocaatkeuze en zij dit verzoek niet mogen weigeren. Mochten zij toch geen toestemming geven, dan kan je een klacht indienen bij de rechtsbijstandsverzekeraar.

Juridische hulp en advies

Mocht je een geschil hebben en hulp willen van ons kantoor bij de onderhandelingen of bij een gerechtelijke procedure. Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te kunnen helpen. Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn