VOG afgewezen

Eindelijk het verlossende telefoontje, je hebt een nieuwe baan! Alleen wil de werkgever dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvraagt. Geen probleem denk je en je vraagt vol goede moed de VOG aan bij de gemeente. In plaats van het krijgen van een VOG, ontvang je een bericht dat de VOG afgewezen is. Daar gaat je baan of toch niet?

Wat is een VOG?

Een VOG is kort gezegd een bewijs van goed gedrag. Dienst Justis doet een onderzoek naar uw justitiële verleden en geeft, vaak binnen vier tot acht weken, een oordeel. Bij een VOG staat vaak dat er geen belemmeringen zijn voor het werk dat je wilt gaan doen, waardoor je aan de slag kan bij je nieuwe baan.

Wanneer krijg ik geen VOG?

Als blijkt dat je strafbare feiten gepleegd hebt en deze feiten relevant zijn voor het doel voor de aanvraag dan kan Justis besluiten om de VOG af te wijzen. Ze kijken altijd naar de baan en de branche waarvoor je een VOG aanvraagt.

Bij de beoordeling moet Justis wel rekening houden met de terugkijktermijn. De terugkijktermijn is verschillend per functiegroep, leeftijd en strafbaar feiten. Zo wordt er in principe bij iedereen 4 jaar teruggekeken. Als je 23 jaar of jonger bent is dit 2 jaar en als je veroordeeld bent voor een zedendelict wordt er vaak de rest van je leven teruggekeken.

Wat kan ik doen als ik geen VOG krijg?

Vaak ontvang je eerst een brief van Justis dat zij de aanvraag VOG willen afwijzen met de reden waarom zij dit willen doen. Hierop kan je reageren door een zienswijze in te dienen en aan te geven waarom je de VOG wel moet krijgen. Het is raadzaam om op deze brief al te reageren om een definitieve afwijzing voor te zijn. Wordt de VOG alsnog afgewezen dan kunt je binnen 6 weken in bezwaar gaan.

Juridische hulp bij afwijzing VOG

Wij kunnen je zowel helpen bij het indienen en opstellen van je zienswijze als bij het instellen van bezwaar. Voor het indienen van een zienswijze heb je vaak maar 2 weken, ons advies is om hier zo spoedig mogelijk op te reageren en hulp in te schakelen. Soms kan de zienswijze namelijk al voldoende zijn om toch een VOG te krijgen. Mocht dit niet lukken, dan kunnen wij je ook helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift.

Voor het opmaken van beide documenten moet je wel zo open mogelijk zijn over je persoonlijke omstandigheden en is het belangrijk dat je voldoende informatie verstrekt. Met jouw informatie kunnen wij de documenten opstellen om je zo goed als mogelijk te helpen. Door het opstellen van de zienswijze en/of het bezwaar proberen wij Justis te overtuigen van hun ongelijk zodat jij hopelijk de VOG krijgt!

Hulp nodig bij de afwijzing van je VOG aanvraag?

Neem contact met ons op om je zaak te bespreken, of stuur een e-mail naar info@steenbergen-klooster.nl. Samen vechten wij de beslissing van Justis aan!

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn