Verzetprocedure

Op het moment dat jij een dagvaarding ontvangt en je niet verschijnt op de zitting, geen schriftelijk verweer indient of het griffierecht niet betaald dan kan de rechter besluiten om je bij verstek te veroordelen. Gelukkig betekent dit niet dat je niets meer kan doen tegen het vonnis. Je kan namelijk een verzetprocedure starten nadat jij het verstekvonnis ontvangen hebt.

Het verstekvonnis

Op het moment dat jij niet verschijnt en geen verweer voert tegen de dagvaarding, zal de rechter de vordering van de eisende partij beoordelen op zijn stukken en feiten. Als de rechter de vordering gegrond vindt en rechtmatig, zal de rechter deze vaak toewijzen. Het kan in de praktijk voorkomen dat een vordering die niet goed onderbouwd is, hierdoor toch toegewezen wordt. Puur om het feit dat jij hiertegen geen verweer hebt ingediend. Door het verstekvonnis kan de eisende partij bijvoorbeeld beslag laten leggen op je inkomen.

De verzetprocedure

Als je een dagvaarding ontvangt en je bent het niet met de vordering eens, dan is dat al vervelend genoeg. Laat staan dat je bij verstek veroordeeld wordt door de rechter. Gelukkig kan je een verzetprocedure starten als je het niet eens bent met het vonnis.

Als je een verzetprocedure wilt starten, dan moet je allereerst een verzetdagvaarding versturen. Let erop dat hier korte en fatale termijnen voor zijn. Je hebt 4 weken de tijd om verzet in te dienen, doe je dit 1 dag te laat dan word je vaak niet-ontvankelijk verklaard door de rechter. De verzettermijn gaat op drie verschillende momenten lopen:

  1. Op het moment dat het vonnis door de deurwaarder is betekend aan de veroordeelde partij.
  2. Als de veroordeelde partij een actie heeft verricht waaruit blijkt dat hij bekend is met de inhoud van het vonnis.
  3. Na voltooiing van de tenuitvoerlegging van het vonnis. Wordt er bijvoorbeeld bankbeslag gelegd, waardoor de eisende partij de gehele vordering ontvangt dan is de executie voltooid. Na voltooiing begint de verzettermijn ook te lopen.

De verzetdagvaarding

Zoals gezegd begint de verzetprocedure met het versturen van een verzetdagvaarding. De dagvaarding geldt eigenlijk als jouw verweer tegen de eerdere dagvaarding. In deze dagvaarding geef je aan waarom je het niet eens bent met de dagvaarding en het verstekvonnis en waar mogelijk onderbouw je dit met bewijs. De dagvaarding moet wel aan juridische eisen voldoen, waardoor wij altijd adviseren om hulp in te schakelen van een van onze juristen. Door de verzetdagvaarding heropen je als het ware de procedure. De gehele zaak wordt hierdoor alsnog inhoudelijk behandeld. Hierdoor zal de rechter ook een nieuw vonnis uitspreken.

Juridische hulp en advies bij een verzetprocedure

Mocht je meer informatie willen of heb je juridische hulp of advies nodig en wil je de mogelijkheden in jouw zaak bespreken? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te helpen.  Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn