Op het moment dat jij een dagvaardingEen dagvaarding is een exploot van de deurwaarder die een oproep bevat om op een bepaalde datum in een procedure bij de rechtbank te verschijnen en om te antwoorden op de vordering die in de dagvaarding is opgenomen. In de wet zijn regels opgenomen over de inhoud van de dagvaarding en deze moeten vermeld staan in de dagvaarding. Meer ontvangt en je niet verschijnt op de zitting, geen schriftelijk verweerTegenwoord. Meer indient of het griffierechtDe kosten die u moet betalen aan de rechtbank bij de start van uw procedure. Meer niet betaald dan kan de rechter besluiten om je bij verstekDit is een term uit het Nederlandse burgerlijke procesrecht. Hiermee wordt bedoeld dat een rechtszaak behandeld wordt buiten de aanwezigheid van de tegenpartij. Meer te veroordelen. Gelukkig betekent dit niet dat je niets meer kan doen tegen het vonnisBeslissing van een rechter. Meer. Je kan namelijk een verzetprocedure starten nadat jij het verstekvonnisDit is een vonnis wat is toegewezen in een procedure waarbij de gedaagde niet is verschenen. Meer ontvangen hebt.
Het verstekvonnis
Op het moment dat jij niet verschijnt en geen verweer voert tegen de dagvaarding, zal de rechter de vorderingHet (op)eisen van iets aan iemand, aanspraak maken op iets. Meer van de eisende partij beoordelen op zijn stukken en feiten. Als de rechter de vordering gegrond vindt en rechtmatig, zal de rechter deze vaak toewijzen. Het kan in de praktijk voorkomen dat een vordering die niet goed onderbouwd is, hierdoor toch toegewezen wordt. Puur om het feit dat jij hiertegen geen verweer hebt ingediend. Door het verstekvonnis kan de eisende partij bijvoorbeeld beslag laten leggen op je inkomen.
De verzetprocedure
Als je een dagvaarding ontvangt en je bent het niet met de vordering eens, dan is dat al vervelend genoeg. Laat staan dat je bij verstek veroordeeld wordt door de rechter. Gelukkig kan je een verzetprocedure starten als je het niet eens bent met het vonnis.
Als je een verzetprocedure wilt starten, dan moet je allereerst een verzetdagvaarding versturen. Let erop dat hier korte en fatale termijnen voor zijn. Je hebt 4 weken de tijd om verzet in te dienen, doe je dit 1 dag te laat dan word je vaak niet-ontvankelijkAls een partij in een gerechtelijke procedure niet heeft voldaan aan de formele vereisten, wordt deze niet-ontvankelijk verklaart. Dit is ter beoordeling van de rechter. Meer verklaard door de rechter. De verzettermijn gaat op drie verschillende momenten lopen:
- Op het moment dat het vonnis door de deurwaarder is betekend aan de veroordeelde partij.
- Als de veroordeelde partij een actie heeft verricht waaruit blijkt dat hij bekend is met de inhoud van het vonnis.
- Na voltooiing van de tenuitvoerleggingDit is de uitvoering van een arrest of uitspraak. Dit kan ook met behulp van een gerechtsdeurwaarder. Meer van het vonnis. Wordt er bijvoorbeeld bankbeslagEen beslaglegging bij iemand waarop de schuldenaar nog iets eist van de bank. Meer gelegd, waardoor de eisende partij de gehele vordering ontvangt dan is de executie voltooid. Na voltooiing begint de verzettermijn ook te lopen.
De verzetdagvaarding
Zoals gezegd begint de verzetprocedure met het versturen van een verzetdagvaarding. De dagvaarding geldt eigenlijk als jouw verweer tegen de eerdere dagvaarding. In deze dagvaarding geef je aan waarom je het niet eens bent met de dagvaarding en het verstekvonnis en waar mogelijk onderbouw je dit met bewijs. De dagvaarding moet wel aan juridische eisen voldoen, waardoor wij altijd adviseren om hulp in te schakelen van een van onze juristen. Door de verzetdagvaarding heropen je als het ware de procedure. De gehele zaak wordt hierdoor alsnog inhoudelijk behandeld. Hierdoor zal de rechter ook een nieuw vonnis uitspreken.
Juridische hulp en advies bij een verzetprocedure
Mocht je meer informatie willen of heb je juridische hulp of advies nodig en wil je de mogelijkheden in jouw zaak bespreken? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te helpen. Wij staan je graag te woord.
Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.
Neem vrijblijvend contact met ons op.