Verschil jurist en advocaat

Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen een advocaat en een jurist. Want alle advocaten zijn juristen, maar niet alle juristen zijn advocaten. Het verschil tussen een advocaat en jurist is eigenlijk maar heel klein en zit in de bevoegdheden.

De jurist

Een jurist is een persoon die werk verricht op het gebied van rechten.  Over het algemeen hebben juristen een HBO of Universitaire opleiding in het recht gevolgd en vaak ook nog een Master. Als zij hun Bachelor of Law hebben behaald, worden ze jurist genoemd. De rechter, de officier van justitie, de advocaat, de bedrijfsjurist, paralegals en de juridisch adviseur zijn dus allemaal juristen.

Juristen procederen voornamelijk bij de kanton- en bestuursrechter, want een advocaat is bij deze rechter niet verplicht. Ook kunnen juristen je helpen bij onderhandelingen bij een juridisch conflict, het opstellen en controleren van documenten en advies geven over jouw situatie.

De advocaat

Juristen die advocaat willen worden moeten een Master in het recht hebben afgerond. Daarnaast moeten ze nog drie jaar de beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten volgen en afronden. De eerste drie jaar, zijn de advocaat-stagiairs nog in opleiding. Officieel gezien mogen ze pas na drie jaar zelfstandig werken, maar in de praktijk werken zij vanaf dag 1 al alleen aan zaken.

Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?

Eigenlijk is er geen groot verschil omdat de jurist en de advocaat vaak hetzelfde werk doen en dezelfde bevoegdheden hebben.

Het enige verschil is dat advocaten in het personen- en familierecht en boven een bedrag van € 25.000,- mogen procederen bij de rechter. Ook mogen zij Hoger Beroep instellen. Een uitzondering is het arbeidsrecht, huurrecht, en bij consumentenkoopzaken, deze zaken worden ongeacht de hoogte van de vordering door de kantonrechter behandeld. Een jurist mag je hier altijd bij helpen en voor jouw belangen opkomen. Daarnaast mag een jurist in het bestuursrecht ook in Hoger Beroep.

Advocaten moeten zich daarnaast aan bepaalde gedragsregels houden vanuit de Orde. Hierdoor zijn advocaten vaak duurder dan juristen. Immers moeten zij een deel van de betalingen die zij ontvangen overdragen aan de Orde. Qua kennis is er geen verschil tussen een jurist en advocaat, qua werkwijze en prijs wel!

Moet ik dan kiezen voor een jurist of een advocaat?

De keuze om een advocaat of jurist in te schakelen ligt helemaal bij jezelf en bij de hoogte van de vordering. Wil je een vordering tot € 25.000, – instellen bij de rechter dan kan een jurist je ook heel goed helpen. Daarnaast kan een jurist je ook helpen bij onderhandelingen en het opstellen van documenten. Vaak is een jurist goedkoper dan een advocaat. Gelet op de complexiteit van de wet en objectiviteit is het vaak wel verstandig om een jurist in te schakelen zodat jij je recht kan behalen.

Jurist nodig?

Wil je ook een zaak bespreken met een jurist of wil je hulp bij een procedure. Neem dan vrijblijvend contact op. Onze juristen staan je graag te woord!

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn