Verschil jurist, advocaat en mediator

Een jurist, advocaat en mediator behartigen allen de belangen van hun cliënten maar wat is nou daadwerkelijk het verschil tussen een jurist of advocaat en een mediator? Het verschil tussen een jurist en een advocaat hebben wij al een keer besproken, nu is het tijd om het verschil tussen de jurist of advocaat en de mediator uit te leggen.

De jurist of advocaat

De jurist of advocaat is degene die een HBO of universitaire opleiding in het recht heeft gevolgd en vaak ook nog een master. Een advocaat is bijvoorbeeld altijd een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat. Als je namelijk advocaat wilt zijn moet je nog een beroepsopleiding volgen en drie jaar stage lopen bij een advocatenkantoor.

Toch komen de jurist en de advocaat beiden op voor de belangen van hun cliënt en procederen beiden bij bijvoorbeeld de kantonrechter. Ze hebben één cliënt voor wie zij beoordelen wat het beste is in hun situatie en er wordt in principe geen rekening gehouden met de belangen van een ander. Kortom als je een jurist of advocaat inschakelt dan heb je één persoon die voor jouw belangen opkomt en het beste resultaat probeert te behalen. Lukt dit niet dan wordt er vaak een gerechtelijke procedure gestart waarbij de rechter uiteindelijk beslist wie er gelijk heeft.

De mediator

Een mediator is een persoon die twee partijen bij elkaar laat komen. Hierom heeft een mediator altijd minimaal twee cliënten. Een mediator probeert gezamenlijk met beide partijen tot een oplossing te komen en kijkt naar ieders belang en wensen. De mediator is onpartijdig en is er dus echt voor beide partijen. Ook neemt een mediator geen besluiten maar zorgt ervoor dat beide partijen weer het gesprek met elkaar aangaan. Een mediator probeert door deze gesprekken ervoor te zorgen dat beide partijen weer gezamenlijk door een deur kunnen.

Het verschil tussen de jurist of advocaat en de mediator

Daar waar een jurist of advocaat dus vaak de belangen van één persoon vertegenwoordigen kijkt een mediator naar beide belangen. Een mediator gaat gezamenlijk het gesprek aan en probeert samen met de twee partijen om tot gezamenlijke afspraken te komen. Bij mediation ontstaat er hierom vaak een win-win situatie terwijl bij een jurist of advocaat vaak een winnaar en verliezer zijn.

Daarnaast is er ook nog een verschil in de betaling. Als je een advocaat of jurist inschakelt dan ben je als enige verantwoordelijk voor betaling van deze factuur. Bij mediation worden de kosten vaak evenredig verdeeld. Hierom wordt ook wel gezegd dat mediation vaak goedkoper is dan het inschakelen van een advocaat of jurist. En vaak is mediation hierom ook sneller omdat je gezamenlijk opzoek bent naar een oplossing.  

Keuze jurist, advocaat of mediator

Ben je in een vervelende situatie terecht gekomen en heb je hulp nodig bij de keuze tussen mediation en een advocaat of jurist? Neem dan gerust contact met ons op om jouw situatie te bespreken. Wij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn