Ben je verplicht om een loonstrook te laten zien bij toekomstige werkgever

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat werkgevers tijdens een sollicitatie vragen naar een loonstrook van de huidige of vorige werkgever. Dit heeft voordelen voor de werkgever, maar voor een werknemer vaak niet. Werkgevers vragen hier vaak naar omdat zij op basis van de loonstrook een salarisvoorstel kunnen doen. Maar veel werknemers willen er bij een nieuwe baan op vooruitgaan en zijn vaak bang dat als zij hun loonstrook laten zien, dit de vooruitgang zal beperken. Daarom wordt het ook afgeraden om als werknemer je loonstrook te laten zien.

Maar mag een werkgever eigenlijk wel naar een salarisstrook vragen? Ben jij verplicht een loonstrook te laten zien? Op deze vragen geven wij antwoord.

Mag een toekomstige werkgever vragen om je loonstrook?

Een bedrijf heeft het recht om een sollicitant te vragen om zijn of haar loonstrook te laten zien. Dus een werkgever mag vragen om een salarisstrook. Alleen ben je als werknemer niet verplicht om deze te laten zien. Je mag dit verzoek dus weigeren en kan dus antwoorden dat je je loonstrook niet wil geven en het liefst een open onderhandeling in gaat. Of dat je liever wil bespreken welk salaris je gaat verdienen in plaats van het te hebben over het salaris wat je nu verdient. Op deze manier kom je voor jezelf op, maar wel op een beleefde manier. Ook laat je zien aan een werkgever dat je lef hebt en dat je dit meeneemt naar de werkvloer. Het kan natuurlijk zo zijn dat het voor een lastige situatie zorgt, maar het weigeren om je loonstrook te laten zien is geen geldige reden voor de werkgever om je af te wijzen.

Is het wel of niet slim om je loonstrook te laten zien of kan je dit beter laten?

In de meeste gevallen is het voor jezelf als werknemer een voordeel om open een salarisonderhandeling in te gaan. Zorg dat je weet wat je waard bent en wat jou aanwinst is voor een bedrijf en durf te onderhandelen. Hierdoor kan jij ervoor zorgen dat je misschien wel een paar honderd euro meer gaat verdienen dan bij je vorige werkgever. Of misschien wel nog meer!

Echter is het niet altijd een nadeel om je loonstrook te laten zien, het kan ook zo zijn voordelen hebben. Bijvoorbeeld als je wilt aantonen dat je met je huidige functie een bepaald bedrag ontvangt en een salarisvoorstel wilt krijgen wat hoger is dan het huidige salaris. Het is soms ook verstandig om, voordat je nee zegt, te vragen waarom de werkgever een salarisstrook wilt inzien. Afhankelijk van het antwoord kan je alsnog zelf bepalen of je op het verzoek ingaat of niet. Als je er dan op ingaat en je salarisstrook overhandigt, is de kans groot dat je er voordeel uit haalt. Dit omdat je jezelf de keuze geeft om in te schatten of het wel of geen zin heeft om je loonstrook te laten zien.

Juridisch advies

Kortom er zitten voor en nadelen aan het overhandigen van je loonstrook. Vraag dus altijd na waarom de werkgever deze wil zien en maak een keuze voor jezelf of het overhandigen van een salarisstrook voor jou een meerwaarde heeft.

Wil je advies over wat je moet doen in jouw situatie? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn