Renovatie of dringende werkzaamheden

Als een verhuurder werkzaamheden aan een huurwoning wil gaan verrichten, kunnen deze werkzaamheden opgevat worden als renovatie of dringende werkzaamheden. Bij renovatie en bij dringende werkzaamheden liggen de (rechts)gevolgen anders. Maar wanneer is er sprake van renovatie en wanneer van dringende werkzaamheden en welke (rechts)gevolgen zijn hieraan verbonden?

Verschil tussen renovatie en dringende werkzaamheden

Dringende werkzaamheden zijn vaak werkzaamheden die gedaan moeten worden. Als deze werkzaamheden uitgesteld worden, dan kan verwacht worden dat dit leidt tot extra kosten of schade aan de woning. Bij dringende werkzaamheden gaat het vaak om (kleine) reparaties in de woning. De huurder is verplicht om de dringende werkzaamheden te accepteren en medewerking te verlenen.

Dit is anders bij renovatiewerkzaamheden. De verhuurder dient bij renovatiewerkzaamheden een plan en voorstel aan de huurder voor te leggen. Dit plan moet de huurder accepteren. Bij renovatiewerkzaamheden gaat het om (gedeeltelijke) vernieuwingen in de huurwoning. Dit moet ook leiden tot een toename van het woongenot.

Dringende werkzaamheden en renovatiewerkzaamheden kunnen ook tegelijk plaatsvinden. Hierom moet de verhuurder duidelijk aangeven welke werkzaamheden verricht worden. Mocht er een samenloop zijn, dan is het van belang om te kijken of de huurder toch moet verhuizen.

Gevolgen dringende werkzaamheden

Bij dringende werkzaamheden kan een huurder recht hebben op een huurprijsvermindering. Dit is afhankelijk van de werkzaamheden die verricht worden en de duur. De huurder heeft namelijk veel hinder en overlast gedurende de tijd dat er werkzaamheden in de woning worden verricht.

Gevolgen renovatiewerkzaamheden

Bij renovatiewerkzaamheden moet een huurder vaak verhuizen omdat de werkzaamheden een grote invloed hebben op het woongenot van de huurder. Hierdoor moet de verhuurder een bijdrage in de verhuis- en inrichtingskosten geven aan de huurder. Deze bijdrage is wettelijk vastgesteld en bedraagt per 28 februari 2019 € 6.095, -. Dit bedrag wordt jaarlijks voor 1 maart aangepast.

Juridische hulp of advies

Op het moment dat je een discussie krijgt met de huurder of verhuurder doe je er goed aan om juridisch advies in te winnen. Een simpel advies kan namelijk al zorgen dat jij niet in een conflict terecht komt. Ook juridische advies of hulp bij een procedure nodig? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn