Planschade

Planschade is schade die ontstaat als een huis of stuk grond minder waard wordt door een bestemmingsplan van de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de gemeente besluit een snelweg aan te leggen vlakbij een woonwijk. Naast waardevermindering van onroerend goed, kan planschade ook voorkomen als je inkomstenderving hebt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als een bedrijventerrein wordt verplaatst naar de andere kant van de gemeente. Mocht je hierdoor schade hebben, dan kan je een vergoeding ontvangen van de gemeente. Maar wanneer heb je recht op een vergoeding van de schade en hoe dien je dit verzoek in?

Recht op planschade

Om in aanmerking te komen voor planschade zijn er twee zaken van belang. Allereerst kon je de schade niet voorzien toen je de woning kocht of je ging vestigen op het bedrijventerrein. Het bestemmingplan dient dus echt gewijzigd te zijn, waardoor jij nu schade hebt. Ten tweede mag je nog geen schadevergoeding hebben ontvangen van de gemeente. Soms kan het namelijk voorkomen dat de gemeente uit zichzelf een schadevergoeding aanbiedt.

Verzoek vergoeding planschade

Als je planschade hebt geleden en je wilt een schadevergoeding, dan dien je dit verzoek gemotiveerd binnen 5 jaar ingediend te hebben bij de gemeente. Na 5 jaar is een eventueel verzoek tot planschade verjaard en kan je geen aanspraak meer maken op een schadevergoeding. Bij een verzoek moet je diverse documenten toevoegen, bijvoorbeeld een taxatierapport waaruit blijkt dat je woning daadwerkelijk minder waard is. Als je een verzoek tot planschade hebt ingediend, krijg je vaak ook een oproep voor een hoorzitting. Tijdens deze zitting, kan je het verzoek nogmaals toelichten.

Let er wel op dat de meeste gemeenten deze verzoeken niet kosteloos in behandeling nemen. Hierdoor moet je dus leges betalen aan de gemeente. Mocht de gemeente jou in je gelijk stellen dan krijg je de leges vaak ook terug. Hou er wel rekening mee dat planschadeprocedures vaak enkele maanden en soms zelfs jaren kunnen duren.

Juridische hulp of advies

Wil je meer informatie of wil je hulp bij een procedure tegen de gemeente? Neem dan gerust contact met ons op. Onze juristen staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn