Als je een of meerdere panden aan andere verhuurt kan je als verhuurder geconfronteerd worden met een huurder die overlastDe problemen/irritaties die iemand aan een ander geeft. veroorzaakt. Met overlast worden bijvoorbeeld geluids- of stankoverlast, pesterijen, vervuiling van de woning en bedreigingen bedoelt. Als verhuurder kan je hierdoor in een lastige situatie terecht komen, maar weet je wat je tegen een huurder kan doen die overlast veroorzaakt?
Huurder en overlast
Een huurder moet het gehuurde als ‘goed huurder’ gebruiken. Dit houdt onder andere in dat de huurder geen overlast mag veroorzaken. Mocht de huurder dit wel doen, dan houdt de huurder zich niet aan de huurovereenkomst. De huurder heeft wel huurbeschermingDe verhuurder mag de huur niet zomaar opzeggen. en mag niet zomaar de woning uitgezet worden.
Als je meerdere huurders in hetzelfde pand of de omliggende panden hebt, dan moet je er ook voor zorgen dat zij niet geschaad worden in hun woongenot. Als je de overlast toelaat, dan schiet je tekort in jouw eigen verplichtingen naar de andere huurders. Je dient hierdoor wel op te treden tegen de huurder die overlast veroorzaakt.
Wat kan ik doen tegen overlast van mijn huurder?
Ondanks dat de huurder huurbescherming heeft kan je als verhuurder zeker wat doen tegen de huurder.
Als verhuurder dien je jezelf allereerst te wenden tot de huurder. Soms kan een brief en een bemiddelingspogingPoging om te helpen. namelijk al zorgen voor verbetering. Mochten deze pogingen en een laatste waarschuwing niet slagen dan kan je jezelf wenden tot de rechtbank. Voordat je naar de rechtbank gaat, moet je alle pogingen, klachten, brieven en overige gegevens schriftelijk verzamelen. Dit is namelijk jouw dossier waarmee je de rechter overtuigd dat er sprake is van overlast.
Bij een gerechtelijke procedure verzoek je de rechter om de huurovereenkomst te ontbindenOpheffen, ervoor zorgen dat iets niet meer bestaat. Denk hierbij aan een overeenkomst die je kan ontbinden. omdat de huurder zich niet houdt aan zijn verplichtingen. Naast de ontbinding kan je ook ontruiming van de woning vorderen bij de rechter. De rechter beoordeelt jouw dossier en kan de huurovereenkomst ontbinden indien blijkt dat er stelselmatig en aanhoudend sprake is van een onaanvaardbare overlast door de huurder. Het opgebouwde dossier moet dan ook een doorslaggevend karakter hebben.
Hulp nodig bij overlast van jouw huurder?
Steenbergen & Klooster juristen kan jou helpen bij het opbouwen van een dossier of bijstaan in een gerechtelijke procedure. Wil je ook juridisch advies of hulp bij een procedure? Neem gerust contact met ons op! Wij staan je graag te woord.
Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.
Neem vrijblijvendZonder tot iets verplicht te zijn. contact met ons op.