Overeenkomst beëindigen

Op het moment dat je een overeenkomst sluit met een ander krijgen beide partijen verplichtingen over en weer. Zo moet jij bijvoorbeeld een bedrag betalen en de ander moet een product of dienst aan jou leveren. Het kan alleen voorkomen dat de andere partij de verplichtingen niet meer wil of kan nakomen. Jij hebt dus eigenlijk voor niets betaald en bent het vertrouwen kwijt in de ander. Met andere woorden, je wilt de overeenkomst beëindigen (ontbinden), maar hoe doe je dit?
 

Overeenkomst beëindigen

Je kan een overeenkomst ontbinden op het moment dat de ander zijn of haar verplichtingen niet nakomt. Oftewel de ander pleegt een wanprestatie. Op het moment dat de ander niet nakomt moet je een schriftelijke ingebrekestelling versturen. Wij raden aan om de ingebrekestelling aangetekend te versturen zodat je bewijs hebt dat de ander de brief ontvangen heeft. In de ingebrekestelling moet je beschrijven welke prestatie nog nagekomen moet worden. Ook benoem je een redelijk termijn, vaak twee weken, zodat de ander alsnog kan nakomen.
 
Op het moment dat deze twee weken voorbij zijn en de ander zijn verplichting nog steeds niet nakomt, dan is hij in verzuim. Na het verzuim kan je de overeenkomst schriftelijk beëindigen. Let er wel op dat jij zelf wel al je verplichtingen bent nagekomen. Hiermee kan je voorkomen dat de ander gaat zeggen dat zij niet geleverd hebben omdat jij niet betaald hebt.
 

Moet ik altijd een ingebrekestelling versturen?

Soms is het niet nodig om een ingebrekestelling te versturen. Dit hoeft bijvoorbeeld niet als nakoming niet meer nodig is.
 
Bijvoorbeeld:
Stel je geeft een feest en je hebt iemand de opdracht gegeven om een taart te bakken. Jij betaalt haar een bedrag van € 50, – voor de taart. Vervolgens begint je feest, maar je krijgt de taart niet en krijgt de taartenbakker niet meer te spreken. Op het moment dat je feest is afgelopen hoef je de taart ook niet meer. Omdat de ander niet meer hoeft na te komen, hoef jij geen ingebrekestelling te versturen en kan je de overeenkomst direct schriftelijk beëindigen.
 

Gevolgen beëindigen overeenkomst

Op het moment dat je de overeenkomst beëindigd, bestaat er tussen de partijen nog een ongedaanmakingsverplichting. Als je bijvoorbeeld al een bedrag betaald hebt, dan moet de ander dit terugbetalen. Mocht het zo zijn dat het product al gebruikt is en hierdoor waarde heeft verloren, of het product niet teruggegeven kan worden dan dient de waarde terugbetaald te worden.
 

Juridische hulp bij het beëindigen van een overeenkomst

Heb je nog vragen over het beëindigen van een overeenkomst of wilt de ander bijvoorbeeld jouw geld niet terugbetalen? Neem gerust contact op met een van onze juristen, wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn