Onverschuldigde betaling

Per ongeluk aan de verkeerde persoon betalen, kan iedereen weleens overkomen. Helaas leidt dit in de praktijk vaak tot problemen omdat je (vaak) niet weet aan wie je per ongeluk hebt betaald. Wat is een onverschuldigde betaling precies en wat kan je hieraan doen? Wij leggen het uit!

Onverschuldigde betaling

Op het moment dat je iets koopt, een dienst afneemt of een overeenkomst nakomt dan moet je vaak een geldbedrag naar de ander overmaken. Vaak doe je dit naar het juiste rekeningnummer en naar de juiste persoon. Soms kan het voorkomen dat je per ongeluk een 4 typt in plaats van een 5, waardoor iemand anders het geldbedrag ontvangt. Een ander ontvangt dan het bedrag terwijl er geen overeenkomst tussen jou en die persoon was. Op dat moment spreken we van een onverschuldigde betaling.

Er kan ook sprake zijn van een onverschuldigde betaling op het moment dat je per ongeluk twee keer hetzelfde bedrag overmaakt of als je al betaald hebt en de overeenkomst wordt ontbonden. Elke keer dat je een onverschuldige betaling doet, moet de andere partij het geldbedrag terugbetalen.

Wat kan ik doen bij een onverschuldigde betaling

Op het moment dat je per ongeluk geld hebt overgemaakt naar iemand die dit niet van je kreeg, kan je dit bedrag terugvorderen. Je hebt hier 5 jaren de tijd voor. Na deze 5 jaar, verjaard de vordering en kan je het geld niet meer terugkrijgen.

Je kan het geldbedrag terugvorderen door een brief of e-mail naar de ander te sturen met jouw gegevens. Wij raden altijd aan om dit per aangetekende brief of e-mail te versturen zodat jij bewijs hebt dat je daadwerkelijk een brief hebt gestuurd. Mocht de andere partij niet reageren of niet willen terugbetalen dan is het raadzaam om juridische hulp in te schakelen.

Juridische hulp en advies bij een onverschuldigde betaling

Mocht je meer informatie willen of heb je juridische hulp of advies nodig en wil je de mogelijkheden in jouw zaak bespreken? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te kunnen helpen.  Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn