Ontslag wegens privégedrag
Als werknemer ben je met verschillende activiteiten bezig als je niet aan het werk bent. Dit is de privacy van de werknemer en de werkgever moet het privé en gezinsleven respecteren. Maar bepaald privégedrag is voor sommige werkgevers niet acceptabel. Privé gedragingen zorgen bijvoorbeeld voor een negatieve sfeer of voor schade aan het bedrijf. Kan de werkgever dan overgaan tot ontslag vanwege gedragingen in de privé tijd? Wij leggen het uit.
Binnen werktijd
Een gedraging van een werknemer kan zich binnen of buiten werktijd voordoen. Privé gedragingen binnen werktijd zijn bijvoorbeeld het bezoeken van websites die geen zakelijk karakter. Of het hebben van een relatie met een andere werknemer en elkaar op de werkvloer negeren vanwege een ruzie. Vaak stelt de werkgever hier gedragsregels voor op welke vaak ook uitgewerkt zijn een personeelshandboek. De werknemer dient zich aan deze regels te houden. Doet de werknemer dit niet dan kunnen daar risico’s aan zitten zoals een waarschuwing of ontslag.
Buiten werktijd
Bij privégedragingen buiten werktijd gaat het vaak om negatieve uitlatingen over de werkgever. Door de werknemer wordt een mening gedeeld over het bedrijf wat het bedrijf of de werkgever schaadt.
Een ander voorbeeld is het overmatig drinken van alcohol of het gebruik van drugs op een personeelsfeest. Een personeelsfeest behoort vaak tot werktijd en de werkgever is hierdoor vaak ook verantwoordelijk als er iets met een werknemer gebeurt. Als een werknemer veel alcohol of drugs gebruikt dan heeft dit vaak van invloed op het functioneren van de werknemer. De werkgever mag de werknemer hier op aanspreken en als aan de juiste voorwaarden is voldaan bijvoorbeeld over gaan tot ontslag op staande voet.
Ontslag wegens privégedrag
Kortom een werkgever kan enkel overgaan tot ontslag wegens privégedrag als dit een (negatieve) invloed heeft op het uitvoeren van de werkzaamheden of op de werkgever. Vaak wordt er door de rechters beoordeelt of de werknemer zich als goed werknemer heeft gedragen en of er in strijd met een personeelshandboekEen document waarin alle interne regels op het gebied van personeelszaken van een organisatie staan beschreven. Meer is gehandeld. Ook kijkt de rechter naar de impact op het bedrijf en/of op de werkgever. Is er geen of een minimale impact? Dan zal de rechter vaak geen ontslag goedkeuren.
Juridisch advies of hulp nodig?
Ondanks het onderscheid tussen privégedrag binnen en buiten werktijd is de rechtspraak erg verschillend. Het is dan ook raadzaam om juridisch advies in te winnen als je te maken krijgt met dit onderwerp. Mocht je hulp of advies nodig hebben als werknemer of als werkgever? Schroom dan niet om contact met ons kantoor op te nemen. Wij staan je graag te woord.