Ontslag op staande voet per whatsapp

Whatsapp wordt (bijna) door iedereen gebruikt en (bijna) iedereen wordt ermee wakker en gaat ermee naar bed. Ook op de werkvloer is Whatsapp niet meer weg te denken. Soms komt het dan ook voor dat een werknemer ontslag op staande voet krijgt per whatsapp. Een ontslag op staande voet heeft vergaande gevolgen voor een werknemer. De werknemer hoeft namelijk per direct niet meer naar het werk en heeft geen recht op WW. Hierdoor volgt er vaak een (gerechtelijke) procedure door een werknemer als hij op staande voet is ontslagen. Maar mag een ontslag op staande voet per whatsapp aangezegd worden en gelden er nog bepaalde regels?

Ontslag per Whatsapp

Meerdere rechters hebben geoordeeld dat de mail, sms en whatsapp ondertussen onder het schriftelijk vereiste valt omdat het niet meer weg te denken is uit de maatschappij. Hierdoor is ook bepaald dat een arbeidsovereenkomst per Whatsapp opgezegd mag worden. Wel moet er altijd nog gekeken worden of het ontslag op staande voet aan alle eisen voldoet en moet de dringende reden ook in het bericht genoteerd staan. Staat de dringende redenen niet vermeldt, dan kan het ontslag vaak vernietigd worden. Daarnaast heeft de werkgever de verplichting om te bewijzen dat de opzegging is ontvangen door de werknemer.

Opzegging dient ontvangen te worden

Als de arbeidsovereenkomst per Whatsapp wordt opgezegd dient er bewijs te zijn dat de werknemer de opzegging daadwerkelijk ontvangen heeft. Dit kan bijvoorbeeld door een bevestiging van de werknemer op het bericht. Hierom wordt aangeraden om de opzegging ook nog per aangetekend schrijven te versturen, aangezien hieruit blijkt dat de brief daadwerkelijk ontvangen is door een werknemer.

De kantonrechter in Rotterdam heeft recentelijk geoordeeld dat de blauwe vinkjes ook voldoende zijn om te bewijzen dat het bericht ontvangen is door de werknemer. Uit de blauwe vinkjes blijkt namelijk dat het bericht ontvangen en gelezen is door de gebruiker van de telefoon.

Ontslag op staande voet

Het ontslag op staande voet mag dus door middel van een opzegging per whatsapp gebeuren. Wel dient er nog altijd gekeken te worden of het ontslag op staande voet aan alle eisen voldoet. Dit ontslag moet namelijk dringend zijn en direct gegeven worden. Gebeurt dit niet, dan is het ontslag vaak vernietigbaar.

Juridische hulp en advies bij een ontslag per whatsapp

Ben je ontslagen en wil je hulp bij het aanvechten van een ontslag op staande voet per whatsapp? Of heb je juridische hulp en advies nodig bij een soortgelijke kwestie? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te kunnen helpen.  Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn