Mondelinge overeenkomst

De mondelinge overeenkomst

Afspraken die u maakt om bijvoorbeeld met een collega te lunchen of met uw buurvrouw afspreekt dat u haar kinderen uit school haalt, hebben allen geen wettelijke naam. Toch is er sprake van een overeenkomst. Juridisch gezien is een mondelinge overeenkomst net zo rechtsgeldig als een schriftelijke overeenkomst. Artikel 6:217, lid 1 BW bepaalt dat een overeenkomst namelijk tot stand komt indien sprake is van aanbod en aanvaarding.

Dit houdt in dat wanneer mondeling een aanbod gedaan is, welke dan vervolgens (dezelfde dag) mondeling is aanvaard, dit een rechtsgeldige overeenkomst is. De wijze van aanbod en aanvaarding is in principe vormvrij, tenzij de wet anders bepaalt.
Echter is het niet altijd eenvoudig om een mondelinge overeenkomst gerechtelijk te bewijzen. Als de wederpartij het bestaan of de inhoud ontkent, loopt u vaak tegen een bewijsprobleem aan. Een mondelinge overeenkomst is simpelweg in de meeste gevallen ontzettend moeilijk te bewijzen.

Het bewijs

In een procedure gaat het er niet om wie gelijk heeft, maar wie zijn gelijk kan bewijzen. De partij die zich op de mondelinge overeenkomst beroept, dient te bewijzen dat er sprake is van een mondelinge overeenkomst en wat er afgesproken is.
Daarom raden wij ook altijd aan om belangrijke afspraken op papier te zetten en dit samen te ondertekenen. Hiermee bewijst u niet alleen dat er sprake is van een overeenkomst, maar ook welke afspraken er gemaakt zijn.

Heeft u geen afspraken op papier gezet, dan kan het bewijs eventueel geleverd worden door getuigen, door een WhatsApp bericht of een e-mail. Helemaal geen bewijs? Dan heeft het doorgaans geen zin om een mondelinge overeenkomst af te dwingen via de rechtbank.

Kortom; Is het verstandig een overeenkomst mondeling te sluiten? Nee, dit is in de meeste gevallen niet verstandig, probeer altijd de afspraken op papier te zetten. Is dit niet gelukt? Dan doet u er goed aan de gemaakte mondelinge afspraak schriftelijk aan de wederpartij te bevestigen.

Juridische hulp of advies

Heeft u een conflict rondom een mondelinge overeenkomst, dan is het verstandig om te bekijken welk bewijs u heeft. Weet u niet zeker of het bewijs genoeg heeft, dan is het verstandig om een jurist te raadplegen die u kan helpen een goede inschatting te maken.

Ons kantoor heeft ervaring met de mondelinge overeenkomst en wij kunnen hierdoor snel beoordelen of er mogelijkheden bestaan om nakoming te vorderen. Heeft u nog vragen of behoefte aan advies, dan kan u uiteraard contact met ons opnemen.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn