Loon tijdens ziekte

Als je als werknemer ziek wordt, dan heb je vaak gewoon recht op je loon. De werkgever moet namelijk minimaal twee jaar het loon blijven doorbetalen. De loondoorbetalingsverplichting bij ziekte is het eerste en het tweede ziektejaar net iets anders. Na twee jaar gaat de loondoorbetalingsverplichting over op het UWV. Hoe het precies zit met je loon tijdens ziekte, leggen wij aan je uit.

Eerste ziektejaar

In het eerste ziektejaar is het loon minimaal 70%. De werkgever moet er wel voor zorgen dat je loon door de verlaging niet onder het wettelijke minimumloon uitkomt. In de praktijk vult de werkgever vaak het loon aan. Hierdoor ontvang jij vaak gewoon je volledige loon. De werkgever heeft vaak een bepaling in de arbeidsovereenkomst staan waaruit blijkt of de werkgever het loon aanvult of niet. Ook staan er vaak aanvullende regels in de cao opgenomen.

Tweede ziektejaar

Ook in het tweede ziektejaar moet het loon voor minimaal 70% uitbetaald worden. Wel is het zo dat de werkgever het loon niet meer hoeft aan te vullen als je hierdoor onder het minimumloon komt. Mocht je door de korting op je salaris onder het sociaal minimum komen, dan kan je recht hebben op een toeslag van het UWV.

Langer dan twee jaar ziek en ziek uit dienst

Als je langer dan twee jaar ziek bent, dan kan je werkgever toestemming vragen aan het UWV om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als het UWV toestemming geeft, dan word jij als werknemer ontslagen. Het UWV kan ook beoordelen dat de re-integratie niet goed verlopen is, waardoor zij geen toestemming geven voor ontslag. De werkgever dient dan vaak nog voor maximaal 1 jaar het loon door te blijven betalen.

Als de werkgever wel toestemming krijgt, dan word jij ontslagen en heb je ook recht op een transitievergoeding. Ook dien jij als werknemer een WIA-uitkering aan te vragen. Hierdoor ontvang je toch geld tijdens je ziekteperiode.

De werkgever hoeft geen ontslag aan te vragen en kan er ook voor kiezen om je in dienst te houden. De ene werkgever besluit om wel het loon door te blijven betalen. Sommige werkgevers kiezen ervoor om de werknemers slapend te houden. Hierdoor ontvang je vaak geen uitkering en geen loon meer. Hierom adviseren wij bij een slapend dienstverband altijd om te onderhandelen met je werkgever om te kijken naar de mogelijkheden.

Loonvordering bij ziekte

Mocht je werkgever het loon niet uitbetalen, dan kan je een loonvordering instellen. Het is dan wel van belang om een deskundigenoordeel te hebben van het UWV omdat hierin staat hoe de re-integratie gaat en of de werkgever zich houdt aan zijn re-integratieverplichtingen. Als de werkgever het loon niet uitbetaald omdat hij van mening is dat jij je niet houdt aan je re-integratieverplichtingen dan kan dit oordeel ook doorslaggevend zijn. Afhankelijk van het oordeel en de gang van zaken kunnen wij een oordeel geven of het instellen van een loonvordering zinvol is.

Juridische hulp en advies bij loon tijdens ziekte

Mocht je meer informatie willen of heb je juridische hulp of advies nodig en wil je de mogelijkheden in jouw zaak bespreken? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te kunnen helpen.  Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn