Een van de vragen die we het vaakst in de zomer krijgen is of de werkgever mag verbieden om bepaalde kleding naar het werk te dragen. Tijd om hier opheldering over te geven in deze blog.
Kledingvoorschriften door de werkgever
De werkgever is bevoegd instructies te geven aan de werknemers op grond van het instructierecht. Dit houdt kortweg in dat een werkgever eenzijdig mag bepalen dat een werknemer bepaalde regels moet naleven. Regels over het dragen of juist niet dragen van bepaalde kledingstukken vallen ook onder het instructierechtEen werkgever mag een werknemer instrueren om bepaalde arbeid uit te voeren. Meer.
Wel moet de werkgever een objectieve rechtvaardigingsgrondDe omstandigheid waardoor een gedraging, die normaal gesproken een strafbaar feit zou hebben ingehouden, haar wederrechtelijk (zonder eigen recht) karakter verliest. Meer hebben bij het opleggen van kledingvoorschriften. Zonder goede reden mag de werkgever dan ook geen kledingvoorschriften opleggen. Wel is er al snel een objectieve rechtvaardigingsgrond, bijvoorbeeld als de werkgever een professionele uitstraling wil binnen de organisatie.
Wilt de werkgever een werknemer houden aan de kledingvoorschriften dan dient de werknemer op de hoogte te zijn van de voorschriften die gelden. Kledingvoorschriften worden daarom vaak opgenomen in een personeelshandboek zodat de regels voor iedereen duidelijk zijn. Bij conflicten over kledingvoorschriften is het altijd handig om op het personeelshandboekEen document waarin alle interne regels op het gebied van personeelszaken van een organisatie staan beschreven. Meer terug te kunnen vallen. Mocht dit niet kunnen of komen werknemer en werkgever er niet uit, dan kan de zaak voorgelegd worden aan de rechtbank.
Hoe oordeelt de rechter?
Zo had KLM ingesteld dat werknemers geen zichtbare tatoeages en piercings mochten hebben. Ook waren extreem korte kapsels verboden. Een werknemer van KLM is hierdoor naar de rechtbank gestapt, echter zonder geluk. De rechter oordeelde namelijk dat vliegmaatschappijen zich mede door kledingvoorschriften van elkaar kunnen onderscheiden en dat de voorwaarden redelijk waren.
Ook een medewerker van het openbaar vervoer in Amsterdam -GVB- stapte naar de rechtbank aangezien verboden was om een ketting boven de bedrijfskleding te dragen. Zij vond dat dit een schendingOvertreding. Meer was van de vrijheid van godsdienst aangezien zij een christelijk kruis wilde dragen. GVB was van mening dat dit mocht en ten goede kwam aan de veiligheid van de werknemers maar bood wel geld aan zodat de desbetreffende werknemer een christelijke armband kon dragen. De rechter oordeelde dat er geen sprake was van een ongelijke behandeling van werknemers, maar hij vond wel dat christelijke werknemers meer werden geraakt door het voorschrift dan niet-christelijke werknemers. Wel was dit gerechtvaardigd gelet op het doel en de veiligheid van de werknemers.
Een medewerker in een supermarkt werd verboden om een oorbel te dragen. Ook hij spannende een zaak aan bij de rechtbank aangezien zijn vrouwelijke collega’s wel sieraden mochten dragen. In deze zaak gaf de rechter de medewerker gelijk en vond hij de kledingvoorschriften niet redelijk. Dit omdat het dragen van een oorbel verenigbaar was met zijn functie als vakkenvuller en het aanvaard is dat mannen ook oorbellen dragen.
Oordeel kledingvoorschriften
Gelet op de zaken die zijn ingediend bij de rechtbank is het afhankelijk van alle feiten en omstandigheden of de kledingvoorschriften door de rechter worden geaccepteerd. Er wordt te allen tijde gekeken naar het bedrijf, de functie en de reden voor het voorschrijven van de kledingvoorschriften. Zo zal een callcentermedewerker eerder in een korte broek naar werk mogen komen dan een advocaatEen rechtsgeleerde die bij juridische gelegenheden een partij vertegenwoordigt. Meer of juristEen rechtsgeleerde die bij juridische gelegenheden een partij vertegenwoordigt. Meer. Een vakkenvuller zal eerder een afwijkend kapsel mogen hebben dan een politieagent en van een notarisEen notaris is iemand die mensen helpt met rechtsgeldige en bindende afspraken. Denk bijvoorbeeld aan de koop of verkoop van een woning, het opstellen van contracten, etc. Meer zal eerder verwacht worden dat hij een pak draagt dan van een verkoopmedewerker.
Juridisch advies en hulp
Per geval zal er dus steeds gekeken moeten worden naar de functie, het doel van de werkgever en naar het bedrijf. Wordt u op uw werk aangesproken over de kleren die u draagt of wilt u weten hoe u kledingvoorschriften kunt introduceren binnen de organisatie? Schroom dan niet contact op te nemen. Soms kan een juridisch advies u al verder helpen om antwoord te krijgen op uw vragen. Wij staan graag voor u klaar.
Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.
Neem vrijblijvend contact met ons op.