Inleveren leaseauto bij ziekte

Werknemers krijgen van de werkgever regelmatig een leaseauto, telefoon en/of laptop tot hun beschikking. Maar als een werknemer ziek wordt, kan de werkgever dan vragen om de leaseauto in te leveren? En hoe zit dit bij een telefoon of laptop? Wij leggen het uit.

Inleveren leaseauto bij ziekte

Als een werknemer ziek is dan heeft de werknemer recht op salaris. Dit betekent ook dat eventuele extra arbeidsvoorwaarden doorbetaald moeten worden bij ziekte. Een leaseauto die privé gebruikt mag worden wordt aangemerkt als “loon in natura”. Kortom een leaseauto is volgens de wet loon en een secundaire arbeidsvoorwaarden van een werknemer. Dit geldt ook voor een telefoon of laptop. Omdat een leaseauto, telefoon of laptop ook privé gebruikt mogen worden hoeft de werknemer de leaseauto bij ziekte niet in te leveren.

Stel dat de werkgever heeft gezegd dat de leaseauto enkel zakelijk gebruikt mag worden dan geldt dit niet als loon of als secundaire arbeidsvoorwaarden. De werknemer moet de leaseauto dan wel inleveren bij ziekte. Dit geldt ook voor een telefoon of laptop. De werknemer werkt namelijk niet en heeft daarom de leaseauto, telefoon of laptop niet nodig.

Sommige werkgevers nemen een bepaling op in de arbeidsovereenkomst, de leaseovereenkomst of in een personeelshandboek over wat werknemers bij ziekte moeten doen als zij een van deze spullen hebben. Het is dan ook raadzaam om dit na te gaan.

Vergoeding inleveren leaseauto bij ziekte

Als de werkgever aangeeft dat hij de leaseauto, telefoon of laptop nodig heeft en de werknemer deze spullen moet teruggeven, dan moet dit als werknemer doen. Dit wordt ook vaak gedaan bij langdurige ziekte. In diverse uitspraken van de rechtspraak is dan wel bepaald dat de werknemer een extra vergoeding moet ontvangen om dit verlies te compenseren.

Juridisch advies of hulp

Kortom bij het inleveren van een leaseauto bij ziekte moet er altijd gekeken worden of er een privé karakter aan zit. Is dit het geval dan hoeft de werknemer de auto in beginsel niet in te leveren. Mag de leaseauto enkel zakelijk gebruikt worden? Dan moet de werknemer de leaseauto bij ziekte vaak wel inleveren. Wel krijgt de werknemer dan vaak een extra vergoeding als compensatie. Het is dan ook van belang om dit te beoordelen als je te maken krijgt met zo’n situatie.

Ben je werknemer of werkgever en wil je hulp of advies over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met ons kantoor. Wij staan je graag te woord.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn