Indeplaatsstelling bedrijfsruimte

Als je een bedrijfsruimte of winkelruimte huurt dan kom je vaak een huurovereenkomst voor langere tijd overeen. Gebruikelijk sluit je een huurovereenkomst voor vijf jaar. Ondanks deze huurovereenkomst kan het voorkomen dat jij je onderneming niet meer kan voortzetten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de ruimte te klein is, maar ook als je besluit niet verder te gaan met je onderneming. Desondanks kan het voorkomen dat de verhuurder je houdt aan de huurovereenkomst. Een indeplaatsstelling kan dan uitkomst bieden, maar wat is dit en hoe werkt de indeplaatsstelling precies?

Wat is een indeplaatsstelling

Op het moment dat een ander jouw huurovereenkomst overneemt spreken we over een indeplaatsstelling. Jouw verplichtingen uit de huurovereenkomst vervallen hierdoor en gaan over op de ander.

Een indeplaatsstelling kan alleen plaatsvinden als de verhuurder instemt met de overname van het huurcontract. Het komt helaas nog weleens voor dat de verhuurder geen akkoord geeft met een indeplaatsstelling. De hoofdreden is vaak dat de verhuurder het niet eens is met de nieuwe huurder omdat hij die huurder niet zelf heeft uitgekozen. Gelukkig betekent dit niet dat jij in het gehuurde dient te blijven. Je kan namelijk een indeplaatsstelling vorderen bij de rechtbank. Wij raden wel altijd aan om contact op te nemen met bijvoorbeeld ons kantoor om de kansen in de zaak te bespreken.

Indeplaatsstelling bij de rechter

Voordat je wilt gaan procederen bij de rechtbank is het altijd verstandig om overleg te voeren met de verhuurder. Mocht de verhuurder toch instemmen met een indeplaatsstelling dan bespaart dat kosten, tijd en energie. Immers ben jij dan van de huurovereenkomst af en hoef je niet te procederen.

Mocht de verhuurder toch niet meewerken, dan is een procedure bij de rechter noodzakelijk. De rechter wijst een indeplaatsstelling toe als een aan aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet er onder andere een zwaarwichtig belang zijn, moeten er voldoende waarborgen zijn aan de kant van de nieuwe huurder en moet het verzoek van de (hoofd)huurder zelf komen.

Met een zwaarwichtig belang wordt bedoeld dat er bijvoorbeeld privé omstandigheden spelen waardoor jij de onderneming niet meer kan voortzetten, als je bedrijf bijvoorbeeld te weinig financiën heeft of als je door het huidige huurcontract belemmerd wordt in de groei van je onderneming.

De rechter toetst zowel jouw belangen als de belangen van de verhuurder en maakt vervolgens een afweging wiens belangen zwaarder wegen. Als de rechter de indeplaatsstelling toewijst, kan hij hier ook bepaalde voorwaarden aan verbinden. Het meest voorkomende voorbeeld is een garantstelling door de nieuwe huurder. De rechter is dan van mening dat de nieuwe huurder de huurachterstanden van de oude huurder moet betalen. Worden deze voorwaarden door de nieuwe huurder verbroken, dan kan dit vervelende gevolgen voor de nieuwe huurder hebben.

Juridische hulp en advies bij een indeplaatsstelling van een bedrijfsruimte

Mocht je meer informatie willen of heb je juridische hulp of advies nodig en wil je de mogelijkheden in jouw zaak bespreken? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te kunnen helpen.  Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn