Gestopt met opleiding en studiegeld terugvorderen

Op het moment dat jij als consument een thuisstudie volgt bij een opleidingsinstituut moet je uiteraard het bijbehorende studiegeld betalen. Mocht je als cursist besluiten om met de opleiding te stoppen dan geeft de opleider vaak aan dat jij alsnog het studiegeld moet betalen. Maar klopt dit wel of kan je het studiegeld terugvorderen?

Opleiding via een (particuliere) opleidingsinstituut.

Jaarlijks beginnen vele Nederlanders een studie via een (particuliere) opleidingsinstituut. Als cursist ga je een overeenkomst aan met het opleidingsinstituut. Hierdoor heb jij de verplichting om voor de opleiding te betalen. Als je als cursist met de studie wilt stoppen, dan geeft de opleider vaak aan dat de gehele studie of het studiejaar alsnog betaald moet worden. Zij verwijzen vaak naar de overeenkomst en bijbehorende algemene voorwaarden. Ondanks dat de cursist getopt is met de opleiding, betalen vele cursisten alsnog het studiegeld. Zonder te weten dat dit eigenlijk niet mag.

Hoge Raad en de betalingsverplichting

De Hoge Raad heeft namelijk in 2017 uitgesproken dit onredelijk te vinden. In deze zaak had de cursist namelijk maar drie maanden les had gehad van de opleider. De Hoge Raad sprak uit dat de cursist een overeenkomst van opdracht was aangegaan met de opleider. Tenzij anders overeengekomen, kan deze overeenkomst te allen tijde worden opgezegd. Hierdoor vervalt de betalingsverplichting ook.

Het enige wat jij eventueel moet betalen zijn de redelijke kosten. De redelijke kosten bestaan uit de kosten voor de lessen die je al gevolgd hebt en het ontvangen lesmateriaal. Ook mag de opleider een redelijk bedrag vorderen voor de kosten die zij al gemaakt hebben omdat jij bij de opleider stond ingeschreven. Wel dient de opleider te bewijzen dat zij deze kosten daadwerkelijk gemaakt hebben. De overige kosten mag de opleider dus niet in rekening brengen of dient de opleider terug te betalen.

Juridische procedure

Mocht je het studiegeld al betaald hebben, dan kan je deze kosten tot vijf jaar na het sluiten van de overeenkomst terugvorderen. Mocht de opleider het geld niet willen terugbetalen dan kan jij je tot ons kantoor wenden. Wij schrijven de opleider aan en proberen om tot een minnelijke oplossing te komen. Mocht het opleidingsinstituut niet mee willen werken, dan rest een procedure bij de rechtbank. De rechter beoordeeld op dat moment de algemene voorwaarden van het opleidingsinstituut. Mocht de rechter vinden dat de algemene voorwaarden te zwaar zijn, dan zal de rechter jou in het gelijk stellen. Het opleidingsinstituut dient dan alsnog het studiegeld terug te betalen en vaak ook alle proceskosten.

Als de instelling al een deurwaarder heeft ingeschakeld of aanmaningsbrieven heeft verstuurd en jij vindt dit onredelijk, dan kan je besluiten de rekeningen niet te betalen. Het opleidingsinstituut moet dan zelf een procedure aanhangig maken bij de rechter en moet een dagvaarding versturen. Wel raden wij altijd aan om eerst juridisch advies in te winnen, voordat je besluit het proces bij de rechter af te wachten.

Juridische hulp of advies nodig?

Heb je juridische hulp nodig bij het terugvorderen van jouw studiegeld, dreigt de opleider met een juridische procedure of wil je advies? Schroom niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Wij staan je graag te woord!

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn