Als een werknemer in de ziektewet zit heeft de werknemer gedurende twee jaar recht op zijn salaris. Als de werknemer zich niet houdt aan zijn verplichtingen of aan het advies van de bedrijfsarts dan kan de werkgever het loon (tijdelijk) stopzetten. Mocht de werknemer dit onterecht vinden dan kan hij een loonvorderingsprocedureOp het moment dat de werkgever het loon niet op tijd betaalt, kan een werknemer een procedure starten bij de kantonrechter om het loon te vorderen. Meer starten bij de kantonrechterEen alleensprekende rechter bij een rechtbank. Meer. Wel is een deskundigenoordeelDit is een oordeel over de re-integratie, afgegeven door het UWV. Tijdens dit oordeel wordt er een oordeel gegeven over bepaalde situaties of wordt de bevinding van het UWV gegeven op een gestelde vraag. Het deskundigenoordeel is een momentopnamen en geeft geen advies over hoe de re-integratie verder moet worden aangepakt. Tegen een deskundigenoordeel kan je geen bezwaar maken tegen het deskundigenoordeel, omdat het geen formele beslissing is. Meer van belang bij het indienen van een loonvorderingOp het moment dat een belastingschuld niet wordt betaald, kan er beslag worden gelegd op een deel van het loon of de uitkering van de schuldenaar. Meer bij ziekte. Dit blijkt ook weer uit een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
De bedrijfsarts
In de uitspraak was de werknemer sinds 2014 in dienst bij een apotheker. De werknemer melde zich in september 2016 ziek wegens psychische klachten. De bedrijfsarts was van mening dat de werknemer niet kon werken en niet belast mocht worden. Het plan van aanpak werd opgesteld en de bedrijfsarts gaf het advies dat werknemer één keer in de veertien dagen op werk zou komen om koffie te drinken. Werknemer heeft hiermee ingestemd, maar op een gegeven moment kwam hij niet meer naar het werk toe.
Loonstopzetting
Begin 2017 ontving de werknemer een waarschuwing van de werkgever. De werkgever gaf aan dat het loon van de werknemer stopgezet zou worden, als hij zich niet hield aan de gemaakte afspraak. Werknemer gaf aan dat hij niet in staat was om naar het werk te gaan vanwege de slechte sfeer en een slechte bejegeningDe manier waarop iemand zich tegenover iemand anders gedraagt. Meer. Ondanks de waarschuwing kwam de werknemer zijn afspraak niet na. De werkgever besloot om het loon stop te zetten en heeft het loon van de maanden februari en maart niet uitbetaald.
Eind maart is werknemer weer regelmatig naar zijn werk gegaan. De werkgever betaalde sindsdien weer het salaris. In mei 2017 adviseerde de bedrijfsarts pas dat de afspraak om langs te komen voor koffie moest stoppen.
Loonvorderingsprocedure bij ziekte
Werknemer was het niet eens met de beslissing van de werkgever over het niet ontvangen van zijn loon. Hierdoor startte hij een loonvorderingsprocedure bij de kantonrechter. De kantonrechter benadrukte in deze zaak dat de werknemer geen deskundigenoordeel had van het UWVUitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Zij zorgen voor deskundige en efficiënte uitvoering van de werknemersverzekeringen. Denk hierbij aan de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Meer. Hieruit kon namelijk blijken dat werknemer inderdaad niet kon voldoen aan de verplichtingen uit het plan van aanpak. Doordat de kantonrechter dit bewijs niet had, verklaarde hij de werknemer niet-ontvankelijkAls een partij in een gerechtelijke procedure niet heeft voldaan aan de formele vereisten, wordt deze niet-ontvankelijk verklaart. Dit is ter beoordeling van de rechter. Meer. Met andere woorden, de zaak werd niet inhoudelijk behandeld door de rechtbank.
De werknemer vroeg alsnog een deskundigenoordeel aan en ging in hoger beroepHet opnieuw behandelen van een rechtszaak door een hogere rechter. Meer. Het gerechtshof verklaarde hetzelfde als de kantonrechter en gaf aan dat hij het niet overleggen van een deskundigenoordeel niet kon herstellen in hoger beroep. Ook het gerechtshof was van mening dat de werknemer een deskundigenoordeel moest overleggen bij een loonvorderingsprocedure bij ziekte.
Deskundigenoordeel altijd verplicht bij een loonvorderingsprocedure?
Als werknemer ben je niet altijd verplicht om een deskundigenoordeel aan te vragen als je een loonvorderingsprocedure bij ziekte begint. Zo heeft de Hoge RaadHoogste rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. Meer in een uitspraak gezegd dat een werknemer bij een kort gedingEen kort geding wordt ook wel een spoedprocedure genoemd. Hierbij vraag je de kantonrechter om een snelle (tijdelijke) beslissing in een civiele zaak. Na deze uitspraak kunnen beide partijen alsnog naar de rechtbank gaan om de zaak voor te leggen en een definitieve uitspraak te krijgen. Meer in principe geen deskundigenoordeel nodig heeft vanwege de spoedeisendheid.
Ook geeft de wet een uitzondering aan. Op het moment dat de werkgever de arbeidsongeschiktheid niet betwist of overlegging in alle redelijkheid niet kan, dan hoeft de werknemer geen deskundigenoordeel te overleggen (artikel 7:629 lid 2 BW).
Deskundigenoordeel bij een loonvordering bij ziekte
Deze uitspraak bevestigd talloze andere uitspraken en geeft aan dat het overleggen van een deskundigenoordeel bij een loonvordering bij ziekte cruciaal is. Hierom adviseren wij altijd om een deskundigenoordeel aan te vragen voordat de loonvorderingsprocedure bij ziekte wordt aangevraagd bij de rechtbank. Hiermee voorkom je het risico dat je niet ontvankelijk wordt verklaard door de rechter en jouw zaak niet inhoudelijk wordt behandeld.
Mocht je een loonvorderingsprocedure willen starten of heeft een werknemer een loonvorderingsprocedure tegen jou gestart en wil je hulp of advies? Neem contact op met een van onze juristen. Wij staan je graag te woord.
Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.
Neem vrijblijvend contact met ons op.