De tijdelijke overbrugging voor flexibele arbeidskrachten

Per 22 juni 2020 kunnen onder andere flexwerkers een beroep doen op de tijdelijke overbrugging voor flexibele arbeidskrachten.  Deze regeling is bedoeld om werknemers met flexibele contracten te ondersteunen en ook hun recht te geven op een tegemoetkoming. Maar aan welke voorwaarden moet u voldoen en op welke vergoeding heeft u recht? Wij leggen het uit.

Voorwaarden TOFA

Om in aanmerking te komen voor de TOFA moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  • U was op 1 april 2020 minimaal 18 jaar oud en had de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
  • Uw loon over februari 2020 was minimaal € 400
  • Uw loon over maart 2020 was minimaal € 1.
  • Uw loon over april 2020 was maximaal € 550.
  • Uw loon over april 2020 was minimaal 50% lager dan uw loon over februari 2020.
  • U kreeg over april 2020 geen uitkering of andere tegemoetkoming in uw inkomsten.
  • Door verlies van inkomsten door corona heeft u de tegemoetkoming nodig voor kosten voor levensonderhoud.

Hoogte en aanvraag TOFA

De hoogte van de TOFA is maximaal € 550, – bruto per maand. Als u deze tegemoetkoming aanvraagt wordt de vergoeding met terugwerkende kracht uitbetaald voor de maanden maart, april en mei 2020. In totaal ontvangt u bij toekenning een maximum bedrag van € 1.650, – bruto.

Let erop dat u de ontvangen TOFA dient aan te geven bij uw belastingaangifte van jaar 2020. De tegemoetkoming wordt namelijk gezien als loon en kan dus ook invloed hebben op de hoogte van uw uitkering.

Als u aan de voorwaarden voldoet kunt u een aanvraag indienen bij het UWV. Let er ook hier op dat u maar drie weken de tijd heeft om de aanvraag in te dienen. De uiterste aanvraagdatum voor deze tegemoetkoming is namelijk al zondag 12 juli 2020. Het UWV streeft om binnen 4 weken na de aanvraag een beslissing te sturen en na toewijzing van de TOFA betalen zij binnen 10 kalenderdagen de tegemoetkoming uit.  Volgens de wet heeft het UWV officieel 8 weken de tijd om een beslissing te nemen. Het kan in de praktijk dus voorkomen dat een toewijzing langer op zich laat wachten.

Juridisch advies en hulp

Het kan zijn dat u toch nog vragen heeft ondanks bovenstaande of hulp wilt. Bij uw aanvraag. Dat begrijpen wij heel goed en soms kan een advies u al verder helpen om antwoord te krijgen op uw vragen. Mocht u nog vragen hebben of wilt u advies? Schroom dus niet om contact op te nemen. Wij staan graag voor u klaar. 

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn