De proeftijd

De proeftijd is een korte periode aan het begin van de nieuwe arbeidsovereenkomst en is bedoeld om kennis met elkaar te maken. De werkgever bekijkt of jij goed in het team en bij de functie past en jij bekijkt of je bij de organisatie wilt (blijven) werken.

Duur van de proeftijd

De Nederlandse wet geeft in artikel 7:652 BW de maximale duur van de proeftijd aan. De maximale duur is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst. Als je een arbeidsovereenkomst voor maximaal 6 maanden krijgt, dan mag er geen proeftijd overeengekomen worden. Krijg je een arbeidsovereenkomst voor langer dan 6 maanden, dan mag deze maximaal 1 maand zijn. Krijg je een contract voor 2 jaar of voor onbepaalde tijd, dan mag deze maximaal 2 maanden zijn.

Duur arbeidsovereenkomstProeftijd
Korter dan 6 maandenGeen
Langer dan 6 maanden, korter dan 2 jaar1 maand
Langer dan 2 jaar2 maanden
Onbepaalde tijd2 maanden

Ongeldige proeftijd

Op het moment dat de werkgever zich niet aan de duur van de proeftijd houdt, dan is deze ongeldig. Met andere worden is er dan eigenlijk geen proeftijd overeengekomen en mag de werkgever je niet ontslaan.

Dit geldt ook als deze niet schriftelijk overeengekomen is, als de proeftijd niet even lang is voor de werkgever als de werknemer. En als deze in jouw tweede of derde arbeidsovereenkomst staat opgenomen.

Ontslag in proeftijd

Als de proeftijd geldig is, kan de werkgever je eenvoudig ontslaan en kan de werknemer ook eenvoudig ontslag nemen. Voor beide partijen geldt dat zij per direct de arbeidsovereenkomst kunnen opzeggen. Ook geldt bij ziekte geen opzegverbod, waardoor je tijdens ziekte ook ontslagen mag worden. Let er wel op, dat als jij als werknemer ontslag neemt je vaak geen WW-uitkering ontvangt omdat je verwijtbaar werkloos bent geworden. Mocht de werkgever je ontslaan, dan kan je deze wel krijgen. De werkgever moet dan alleen schriftelijk op papier zetten dat hij jou heeft ontslagen.

Mocht de proeftijd niet geldig zijn, dan mag de werkgever je niet ontslaan. Doet de werkgever dit wel, dan kan je aangeven dat het ontslag niet juist gegeven is en je aan het werk blijft. Jij behoudt dan namelijk het recht op je werk en loon. De werkgever kan je alleen ontslaan op het moment dat hij een ontslagprocedure start.

Juridisch advies en hulp

Wil je hulp bij het aanvechten van een ontslag of wil je advies? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn