CV-Fraude en vernietiging van de arbeidsovereenkomst​

Iedereen stuurt een cv mee als ze ergens gaan solliciteren. Zo krijgt het bedrijf een beeld van de kwaliteiten en de werkervaring van een toekomstig medewerker. Maar wat als een sollicitant deze kwaliteiten aandikt zodat ze meer kans heeft? Of bepaalde opleidingen toevoegen aan een cv die ze niet heeft gevolgd? Is dit dan cv-fraude? En kan je als werkgever bij cv-fraude de arbeidsovereenkomst vernietigen? Wij leggen het uit aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk

Cv Fraude

Een toekomstig medewerker solliciteerde op een vacature voor psychotherapeut. Op haar cv gaf zij aan dat zij dit vak al uitvoerde en de benodigde opleidingen heeft afgerond. Ook is zij lid van verschillende specialistenvereniging. Als je lid wilde worden van deze verenging moest je bepaalde extra certificaten behaald hebben, welke zij dus had volgens haar cv. De sollicitant kreeg een gesprek en de werkgever vroeg of zij ook wilde solliciteren voor de functie van directeur zorg. Dit wilde de werknemer en zij werd ook aangenomen in de functie van directeur zorg.

Na enkele maanden kreeg de organisatie een bericht dat de werknemer geen lid was van hun organisatie. De werkgever vroeg de werknemer om te reageren, wat zij niet deed. De werkgever start vervolgens een onderzoek waaruit bleek dat er nog meer onwaarheden op het cv stonden. Zo had de medewerker bepaalde opleidingen niet gevolgd, bleek werkervaring niet te kloppen, was zij geen lid van de genoemde verenigingen en had ze geen verplichte BIG-registratie. Met andere woorden de werknemer heeft gelogen op haar cv. Hierdoor is er sprake van cv-fraude.

Vernietiging van de arbeidsovereenkomst

De werkgever vernietigt de arbeidsovereenkomst wegens bedrog. Ook vorderen zij al het betaalde salaris terug. De werkgever geeft aan dat er sprake is van bedrog omdat zij de arbeidsovereenkomst niet waren aangegaan als zij van te voren wisten dat haar cv niet juist was. Ook vonden zij dat de werknemer opzettelijk gelogen had op haar cv.

Gevolgen vernietiging van de arbeidsovereenkomst bij cv-fraude

Bij een succesvol beroep op vernietiging van een arbeidsovereenkomst betekent dit dat de arbeidsovereenkomst nooit heeft bestaan. Dit betekent alleen niet dat (al) het loon terugbetaald moet worden. De werknemer heeft namelijk een prestatie verricht. Vaak zorgt zo’n prestatie voor een voordeel voor de werkgever. Dit zorgt er dan weer voor dat de werknemer hiervoor een vergoeding moet ontvangen en het loon dus niet terugbetaald hoeft te worden.

Onwaarheden op een cv kan leiden tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Kortom als achteraf blijkt dat een sollicitant onwaarheden heeft vermeld op een cv dan kan de arbeidsovereenkomst vernietigd worden. Heb je juridische vragen over wat je als werknemer of werkgever kan doen in een situatie als deze? Of wil je hulp bij een procedure? Neem dan gerust contact met een van onze juristen op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn