Vanaf 1 april 2020 hebben werkgevers recht op compensatie van de uitbetaalde transitievergoedingTransitievergoeding is de wettelijke ontslagvergoeding die werknemer krijgen bij onvrijwillig ontslag of bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Meer als zij besluiten een zieke werknemer na twee jaar te ontslaan. Hierdoor kan de werkgever onder bepaalde voorwaarden de uitbetaalde transitievergoeding terugvragen bij het UWVUitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Zij zorgen voor deskundige en efficiënte uitvoering van de werknemersverzekeringen. Denk hierbij aan de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Meer. Maar wat is de compensatieregelingEen compensatieregeling is een regeling voor mensen die schade hebben geleden. Er wordt een regeling getroffen voor een grotere groep mensen zodat allen een evenredig deel krijgen en er worden afspraken gemaakt over wanneer men bijvoorbeeld in aanmerking komt voor compensatie. Meer, onder welke voorwaarden kunt u deze terugvragen en welk bedrag kunt u terugkrijgen?
Compensatieregeling transitievergoeding
Op het moment dat een werknemer twee jaar in de ziektewet zit, mag u als werkgever overgaan tot ontslag. Dit ontslag wordt in de meeste gevallen nog steeds met toestemming van het UWV gegeven. Tegenwoordig sluiten de zieke werknemer en de werkgever ook vaak een vaststellingsovereenkomst. Zowel bij het ontslag via het UWV als bij een vaststellingsovereenkomstIn een vaststellingsovereenkomst worden voorwaarden opgenomen waaronder het contract wordt beëindigd. Meer wordt er een vergoeding uitbetaald wegens het ontslag.
De compensatieregeling is speciaal bedoeld voor deze groep werknemers en werkgevers. De overheid wilde namelijk de slapende dienstverbanden voorkomen zodat werknemers niet tussen wal-en-schip vallen. Hierdoor krijgt de werkgever een vergoeding bij het uitbetalen van de transitievergoeding. Werkgevers mogen namelijk de uitbetaalde transitievergoeding vanaf 1 april 2020 terugvragen aan het UWV. De transitievergoeding kan worden teruggevraagd als een arbeidsovereenkomst met een werknemer wordt beëindigd op of na 1 juli 2015.
Voorwaarden compensatie en hoogte
U als werkgever komt in aanmerking voor compensatie als de arbeidsovereenkomst minimaal twee jaar heeft geduurd en deze op initiatief van u is beëindigd. Het is niet van belang of de werknemer een vast contract of een tijdelijk contract heeft. De compensatieregeling geldt namelijk voor iedere werknemer die aan deze voorwaarden voldoet. Het moet dan uiteraard wel gaan om beëindiging van de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer. Ook moet u kunnen aantonen dat u daadwerkelijk de transitievergoeding heeft uitbetaald.
De hoogte van de compensatie is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst zal de uitbetaalde compensatie nooit hoger zijn dan het wettelijkHet volgen van de geschreven rechtsregels. Meer vastgesteld maximum. Daarnaast krijgt u alleen het bedrag terug wat u aan loon heeft uitbetaald aan de zieke werknemer. Mocht er tijdens de re-integratieEr alles aan doen om de getroffen werknemer, die ziek is, weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Meer een loonsanctie zijn opgelegd, dan wordt deze periode verrekend met de compensatie.
Aanvraag compensatieregeling transitievergoeding
De werkgever die een compensatie wil ontvangen, kan dit aanvragen bij het UWV. Als u als werkgever een werknemer hebt ontslagen in de periode van 1 juli 2015 tot en met 1 april 2020 kunt u de compensatie tot uiterlijk 30 september 2020 indienen. Alle andere gevallen moeten binnen uiterlijk zes maanden na het ontslag aangevraagd worden bij het UWV. Voor de aanvraag moet u vijf documenten meesturen, namelijk:
- De arbeidsovereenkomst(en) met de werknemer;
- Stukken waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid;
- Een overzicht van het betaalde loon tijdens de arbeidsongeschiktheid (loonstroken);
- De berekening van de hoogte van de transitievergoeding;
- Bewijs waaruit blijkt dat u de transitievergoeding daadwerkelijk betaald hebt.
Het UWV beoordeelt vervolgens of u een compensatie voor de transitievergoeding ontvangt. Mocht de aanvraag afgewezen worden, dan kunt u bezwaarBezwaar is het indienen van een verweer tegen een bepaalde handeling van een bestuursorgaan. Bezwaar moet altijd binnen een bepaalde termijn ingediend worden. Hierna toetst het bestuursorgaan zelf het besluit en nemen zij een heroverweging. Deze heroverweging wordt de beslissing op bezwaar genoemd. Meer indienen tegen deze beslissing.
Juridische hulp en advies bij compensatieregeling transitievergoeding
Het kan zijn dat u nog vragen heeft over de compensatie transitievergoeding of dat u advies wilt. Neem gerust contact met een van onze juristen op, wij helpen u graag en kunnen u mogelijk helpen met één telefoongesprek. Wij staan je graag te woord.
Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.
Neem vrijblijvend contact met ons op.