Bevoegdheden jurist

Ondanks de vele artikelen op het internet, is er bij veel mensen nog steeds veel onduidelijkheid over het verschil tussen een advocaat en een jurist. De meeste weten niet precies wat de bevoegdheden zijn van een jurist en schakelen daarom meestal toch maar een (duurdere) advocaat in. Tijd om het uit te leggen. 

De jurist

Dé jurist is in ons land – hét land van de vele wetten en regels – nog niet heel erg bekend. Bij het woord jurist denken mensen toch snel aan een advocaat of iemand die jurist is in een groot bedrijf (bedrijfsjurist). Toch komt het steeds vaker voor dat een “jurist” zelfstandig gaat werken en particulieren en ondernemers zelfstandig bijstaat.

Een jurist en een advocaat hebben grotendeels dezelfde studie gevolgd. Een advocaat heeft daarnaast ook nog een advocatenopleiding gedaan, waarbij de speciale bevoegdheden van een advocaat centraal staan.

Bevoegdheden jurist

Ondanks dat nog steeds een heleboel rechthebbenden denken dat zij voor elke zaak een advocaat nodig hebben, is dit absoluut niet zo. Wel krijgen wij dan de vraag; maar is een advocaat dan niet beter of deskundiger? Nee, een jurist heeft tenslotte dezelfde of een soortgelijke studie gevolgd, dus waarom zou je specifiek voor een advocaat gaan terwijl deze veelal veel duurder is dan een jurist. Het verschil qua tarieven zit hem dus niet in de kennis.

Een jurist kan u bijstaan bij de volgende procedures;

  • Eerste aanleg kantonrechter; behalve in het bestuursrecht, dan is hoger beroep tot het hoogste orgaan mogelijk.
  • Arbeidszaken.
  • Ambtenarenzaken.
  • Bestuursrechtelijke/Sociale zaken. (UWV – Gemeente – Belastingdienst)
  • Consumentenzaken.
  • Fiscale zaken.
  • Huurzaken.
  • Kort geding bij de kantonrechter. Wel tot een bedrag van € 25.000,-
  • Letselschadeprocedures.
  • Vreemdelingenzaken.

Advocaat wél verplicht

In sommige gevallen ontkom je er niet aan en heb je wel een advocaat nodig. Dit is het geval bij familiezaken, vorderingen boven de €25.000,-, of bij faillissementen. Bij hoger beroep of cassatie heb je ook altijd een advocaat nodig.

Twijfel je of wij de zaak kunnen aannemen, neem dan contact op met een van onze juristen. Wij staan je graag te woord. Mocht je toch een advocaat nodig hebben, dan kunnen we je doorverwijzen naar een advocaat met wie wij samenwerken.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn