Bemiddelingskosten huurwoning

Als je een woning wilt huren via een makelaar of woningbemiddelaar kan het voorkomen dat je kosten moet betalen. Een bemiddelaar brengt dan vaak bemiddelingskosten in rekening. Tegenwoordig worden de bemiddelingskosten ook wel courtage, kosten huurder of handling fee genoemd. Maar mag een makelaar wel bemiddelingskosten bij een huurwoning in rekening brengen en wat kan je doen als blijkt dat jij onterecht bemiddelingskosten hebt betaald?

Wat zijn bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten zijn de kosten die een woningbemiddelaar of makelaar in rekening brengt bij een (potentiele) huurder. Vaak worden deze kosten in rekening gebracht op het moment dat je de woning bezichtigd hebt en interesse in de woning hebt getoond. De bemiddelaar geeft vaak aan dat hij jou pas kan voorstellen aan de verhuurder op het moment dat jij de bemiddelingskosten betaald. De meeste huurders betalen deze kosten dan ook, omdat zij bang zijn dat ze de huurwoning niet krijgen.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft zich in 2015 uitgelaten over de bemiddelingskosten en bevestigd wat andere rechters ook al hadden gezegd. De Hoge Raad oordeelde dat woningbemiddelaars geen bemiddelingskosten bij een huurwoning mogen vragen als zij in opdracht werken van de verhuurder. De makelaar of woningbemiddelaar ontvangt dan namelijk twee keer bemiddelingsgeld, één keer van de huurder en een keer van de verhuurder. Dit is bij wet verboden en geldt ook bij kamerverhuur.

Door de uitspraak van de Hoge Raad en door de wetsbepaling mag een woningbemiddelaar geen bemiddelingskosten bij een huurwoning in rekening brengen als hij ook voor de verhuurder werkt.

Werkt de woningbemiddelaar ook voor de verhuurder?

Het is dus belangrijk om te weten of de woningbemiddelaar werkzaamheden voor de verhuurder verricht. Hier kan je op een aantal manieren achter komen, bijvoorbeeld:

  • Jij reageerde op een woning of kamer die door een makelaar of bemiddelaar werd aangeboden;
  • Het contact over een woning verliep via de bemiddelaar;
  • De website waar een woning werd getoond, gaf geen contactgegevens van de verhuurder aan en deze kreeg je ook niet;
  • Jij kon geen contact opnemen met de verhuurder.

Als bovenstaande van toepassing is, dan mag je ervan uit gaan dat de bemiddelaar ook werkzaamheden voor de verhuurder verrichte.

Werkt de bemiddelaar of makelaar exclusief voor jou, biedt hij actief woningen aan of kon je direct contact opnemen met de verhuurder dan moet je vaak wel bemiddelingskosten betalen. Deze kosten moeten bestaan uit kosten die redelijkerwijs gemaakt zijn. Met andere woorden; de werkzaamheden die de bemiddelaar heeft verricht moeten in verhouding staan met de kosten die in rekening worden gebracht.

Wat kan je doen als je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald?

Als je de bemiddelingskosten betaald hebt, kan je deze kosten binnen vijf jaar alsnog terugvorderen. Mocht je de kosten langer dan 5 jaar geleden betaald hebben, dan kan dit helaas niet meer.

Wij adviseren om allereerst het gesprek aan te gaan met de huurbemiddelaar en te vermelden dat zij de bemiddelingskosten dienen terug te betalen. Mocht dit niet leiden tot terugbetaling, dan kan je je bijvoorbeeld tot ons kantoor wenden. Wij schrijven nogmaals de woningbemiddelaar aan om zo tot een minnelijke oplossing te komen. Indien de bemiddelaar niet wil meewerken dan rest de stap naar de rechter. Mocht de rechter jou in jouw gelijk stellen, dan wordt de bemiddelaar ook in de proceskosten veroordeeld.

Juridische hulp en advies

Wil je hulp bij het terugkrijgen van de betaalde bemiddelingskosten of wil je juridisch advies? Schroom dan niet om contact op te nemen. Een van onze juristen staat je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn