Arbeidsovereenkomst opstellen

Is het verstandig om zelf een arbeidsovereenkomst op te stellen? Nee. Als je niet juridisch onderlegd bent, dan is het niet verstandig om zelf een arbeidsovereenkomst op te stellen. Ook raden wij het niet aan om een ‘voorbeeld overeenkomst’ van internet af te plukken. Waarom? Omdat wij vaak genoeg hebben gezien dat juist dan problemen ontstaan of bepaalde artikelen niet vernoemd staan. Wij raden dan ook altijd aan om een arbeidsovereenkomst op te laten stellen door een professional.

Zelf een arbeidsovereenkomst opstellen

Het opstellen van een arbeidsovereenkomst lijkt in beginsel makkelijk. Er zijn tenslotte genoeg algemene voorbeelden op internet te vinden. Het woord ‘algemeen’ zegt het eigenlijk al. Dat soort voorbeeldovereenkomsten zijn niet opgesteld voor jouw onderneming, maar dienen als ‘voorbeeld’ en daar gaat het vaak al direct fout.

Werkgevers die zelf een arbeidsovereenkomst hebben opgesteld of een voorbeeldovereenkomst hebben aangepast, kloppen vaak bij ons kantoor aan voor advies omdat ze in een geschil/conflict zijn beland met een werknemer.

Voorbeeld:

Door drukte wordt er besloten om een werknemer (tijdelijk) over te plaatsen naar een andere vestiging. Het lijkt dan ook logisch dat de werknemer daarmee in dient te stemmen, maar niets is minder waar. Als er in de arbeidsovereenkomst niet is opgenomen dat een werknemer bij drukte of andere situatie verplicht is om de werkzaamheden, al dan niet tijdelijk, op een andere locatie voort te zetten, dan is de werknemer niet verplicht daar gehoor aan te geven. En zo kan er ineens een arbeidsconflict ontstaan.

Uiteraard is bovenstaand voorbeeld maar één van de fouten die gemaakt kunnen worden door een arbeidsovereenkomst van het internet af te plukken. Een ander veelvoorkomende fout die wij bij ondernemers zien, is dat zij de arbeidsovereenkomsten laten opstellen door hun boekhouder/accountant. Maar je vraagt een stratenmaker toch ook niet om de btw-aangifte in te vullen?

Arbeidsovereenkomst laten opstellen door een deskundige

Als een arbeidsovereenkomst niet op maat gemaakt is voor je onderneming en de functie die een werknemer gaat vervullen, dan vraag je eigenlijk om problemen. De gezegde luidt niet voor niets: “Goedkoop wordt duurkoop”. Een arbeidsovereenkomst laten opstellen is misschien niet de leukste uitgave die ja kan doen, maar het voorkomt wel (grote) problemen. Daarnaast is het niet zo dat je voor elke werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst op moet laten stellen. Zijn de functie en werkzaamheden bijvoorbeeld hetzelfde, dan kan de arbeidsovereenkomst (na aanpassingen van bijvoorbeeld het loon en de uren) gewoon herbruikt worden.

Het laatste waar je als werkgever op zit te wachten is een peperdure procedure, omdat de arbeidsovereenkomst niet is opgesteld zoals het wettelijk hoort. Een jurist of advocaat maakt direct korte metten met de zelf opgestelde of van internet afgeplukte arbeidsovereenkomst.

Personeelshandboek

Een personeelshandboek, oftewel een bedrijfsreglement, is ook van groot belang bij de arbeidsovereenkomst. Hierin kan je namelijk aanvullende voorwaarden of regels opstellen, waar werknemers zich aan dienen te houden.

Wil je hulp bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst of advies?  Neem gerust contact met ons op om je situatie te bespreken.

Overleg uw juridische kwestie met SnK Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interresant artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn